A tudatos társkeresés

Féltékenység az állatvilágban

2015/02/15. - írta: nagymenő

Érdekes kérdés, hogy létezik-e féltékenység az állatvilágban, vagy csupán az emberiségnél jelenlevő szociálisan tanult viselkedésformáról van e szó.

felte.jpg

Számos kísérletet és megfigyelést végeztek ennek vizsgálatára. Ezek közül az egyik vizsgálat során több mint száz macska és kutya tulajdonossal töltettek ki kérdőívet, melyben házi kedvenceikkel kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Az eredmények azt mutatták, hogy a macskatulajdonosok több, mint háromegyede, a kutyatulajdonosoknak pedig kilencven fölötti százaléka állította, hogy háziállata mutatott már féltékenységi reakciót. 

A macskák, és a kutyák jelentős része többnyire akkor mutatta a féltékenység jelekeit, amikor gazdáik más állattal foglalkoztak. Az állatok a gazdik más emberrel való kommunikációjára kevésbé reagáltak hevesen. A féltékenységi reakciók egyenes arányban álltak a kötődés erősségével. Felmerül persze a kérdés, hogy a háziállatoknál kimutatott féltékenység az emberekkel való szocializáció során tanult jelenség-e.

Ennek cáfolására szolgálnak azok a tanulmányok, melyek arról adnak számot, hogy a féltékenység a nem háziasított állatoknál is tapasztalható. Itt a figyelem és egyéb szociális háttér helyett nagy valószínűséggel a féltékenység a szaporodási sikerrel van összefüggésben. Darwin szerint például az antilopoknál, vaddisznóknál, kecskéknél, fókáknál és a kenguruknál is megfigyelhető a jelenség.

Sőt mi több, szerinte nem csupán az emlősállatoknál, hanem már a rovarok esetében is találkozhatunk ilyen jellegű érzelem kifejezéssel. Ha ez az ősi, ösztönös gyökerekből táplálkozó érzés már az állatvilág ezen szintjén is jelen van, érdemes tudatosabban elgondolkodnunk rajta.

Önnek mi a véleménye? Vannak háziállatai? Tapasztalt náluk ilyen jelenséget? És önmaga életében? Hogy áll a féltékenységgel?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://part-fogok.blog.hu/api/trackback/id/tr417177915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása