A tudatos társkeresés

10 pont, hogy miként találhatod meg a nagy Ő-t

2015/04/28. - írta: nagymenő

2X5 pont, gyakorlatban is nagyon jól alkalmazható segítség ahhoz, hogy megtalálják a számukra megfelelő „ideális” partnert.

t_zs_kep_blogra.jpgTrencséni Zsuzsa pszichológus

  1. Első lépésként ismerd fel, hogy neked is tenned kell azért, hogy társra lelj, és nem elég otthon, ölbe tett kézzel várni a fehérlovon besétáló herceget/hercegnőt. Legyél aktívabb és nyitottabb párkeresést illetően. Találd meg azokat a helyeket és fórumokat, ahol ismerkedni lehet. A legideálisabb helyszínek a pártaláláshoz azok, ahol te is szívesen töltöd az idődet például. A közös érdeklődési terület nyilvánvalóan növeli az összeillés esélyét. Járj mindig nyitott szemmel.
  1. Rendezd össze a gondolataidat, mind önmagadról, mind pedig az ideális partnert illetően. Ha tudatos vagy, nagyobb eséllyel találnak meg a lehetőségek. Írd össze saját erősségeidet, hiányosságaidat, képességeidet és céljaidat, majd azt is, hogy mi az, amit egy társnál szeretnél, ha visszaköszönne ezekből. A lista tartalmazza a főbb személyiségvonásokat, a fizikális jellemzőket, mintákat és értékeket (vallás, politika, ünnepek, rituálék, párkapcsolati és szülői szerepek...), amit a származási családodból hozol. Tekintsd át a szabadidős tevékenységeidet, érdeklődési területedet, és gondold át az előző kapcsolataidat is. Fogalmazd meg, hogy mit jelent számodra a hűség, egy komoly kapcsolat, vagy akár a család fogalma. Az iromány kitérhet a kommunikációs stílusodra, konfliktuskezelési attitűdödre, érzelem kifejezési módozatodra is. Gondold ezeket alaposan végig. Ha ezeket tudatosabban szemügyre veszed, reálisabb képed lesz mind önmagadról, mind pedig arról, hogy milyen társat is szeretnél.
  1. A fentiek alapján alkoss egy képet az ideális jelöltről. Írj egy listát, ami a reális elképzeléseidet tartalmazza. Állíts fel prioritást a tulajdonságok, és egyéb jellemzők tekintetében, hogy ezek közül mi, mennyire fontos a számodra. Ne csupán egy követelés lista legyen, hogy milyen is legyen az ideális partner, hanem egy olyan, több területre is kitérő támpont, ami ténylegesen segíthet a párválasztásban.
  1. Legyél tudatában, hogy mik az általános választási szempontok a társkeresésnél. Mik azok, a szempontok, amiket a férfiak és a nők különösképpen figyelembe vesznek. A kulturális eltérések ellenére is vannak ugyanis olyan evolúciós párválasztási kritériumok, melyek univerzálisak. A nők leendő párjuknál elsősorban olyan tulajdonságokat részesítenek előnybe, amelyek az erőforrások birtoklását, illetve megszerzésének jövőbeli lehetőségét vetitek elő. Ebből a szempontból a férfiakhoz képest a nők fontosabbnak tartják a magas státust, jó keresőképességet, jó anyagi helyzetet, és az ambíciót. A férfiak számára ugyanakkor elsősorban a nők életkora, egészségi állapota és fizikai vonzereje a fontos, hiszen ez jelzi a nő termékenységét és utódgondozó képességét. Mindemellett a humor, a megbízhatóság és az intelligencia mindkét nem számára rendkívüli fontossággal bír párválasztás során. 
  1. Szeresd önmagadat. Mind a belső tulajdonságaidat, mind pedig a külső tulajdonságaidat! Fő a magabiztosság. Írj egy listát, hogy mi az, ami értékes benned, hogy mire vagy büszke, hogy mi a legnagyobb elért teljesítményed az életedben. A belső előnyös tulajdonságok, és képességek mellett foglalkozz a külsőddel is! Öltözködj alkatodnak és stílusodnak megfelelően csinosan, hiszen az első benyomás rendkívül fontos lehet, és soha nem tudhatod, hogy mikor talál rád a nagy Ő.

És az előzőek folytatásaként... ha már feltűnt valaki a láthatáron: 

  1. Ne legyél nagyon kritikus és elutasító az első pillanatokban. Adj időt, és esélyt a lehetséges jelölteknek. Lehet, hogy az első találkozó nem volt a legsikeresebb, de ha a lehetséges partner nagyjából eleget tesz a már alaposan megfogalmazott kritériumoknak (személyiség, értékrend, attraktivitás, érdeklődési terület.. stb.), érdemes újabb esélyt adni az összecsiszolódásnak.
  1. Ne siettesd a dolgokat. Mindennek meg van a maga ideje és menetrendje. Egy kapcsolat építésének meg különösképpen megvannak a maga fázisai. Beszélgessetek kezdetben sokat, és az se árt, ha különféle szituációkban is „tesztelhetitek” egymás viselkedését. Erre kiváló alkalom például a kettesben töltött utazás, vagy a saját baráti köröddel illetve társad ismeretségi körével való programolás. Ezek az események rendkívül jó alkalmak arra, hogy jobban megismerhessük társunkat. 
  1. A kezdetektől fogva, - ami persze nem az az első randevút jelenti - tisztázzad, hogy hosszú távú kapcsolatban gondolkodsz. Ez nem azt jelenti, hogy siettetni kell a komolyabb elköteleződést, de nem árt, ha tisztában van mindkét fél a másik szándékát illetően. Jó azt már rögtön az elején letisztázni, hogy azonosak-e az elképzeléseitek egy kapcsolat komolyságát illetően. 
  1. Ahogy egyre közelebb kerültök egymáshoz, érdemes végiggondolni az alábbiakat, hogy vajon hosszú távon is működőképes-e a kapcsolat:

-Mennyire vagy megelégedve társad személyiségvonásaival? (Mik azok, amik zavarnak esetleg, vagy amit kevésbé tudsz tolerálni benne? Mennyire jelentős konfliktusforrások ezek?)

-Hogyan kommunikáltok egymással? (Mennyire vagytok képesek egymással megosztani gondolataitokat, érzéseiteket.. stb.)?

-Mennyire tudtok megbízni egymásban? (Mennyire tudtok támaszkodni a másikra, és mennyire lehettek biztosak az érzelmeiben?)

-Hogyan kezelitek a pénzügyi kérdéseket? (Egyformán gondolkodtok-e erről például?)

-Hogyan töltitek a szabadidőtöket? (Mennyire esnek egybe az ezzel kapcsolatos elképzeléseitek? Mennyi időt töltötök egymás társaságában és mennyit külön-külön?)

-Mennyire vagytok elégedettek a szexuális életetekkel? (Mennyire vagytok egy hullámhosszon, mind a mennyiség, mind akár a nyitottság tekintetében?)

-Hogyan kezelitek a felmerülő konfliktusokat? (Mennyire vagytok nyitottak a konfliktusok felismerésére és a megoldáskeresésre?)

-Hogyan képzelitek el a közös jövőtöket? (Mennyire vagytok elköteleződöttek? Mi a véleményetek a gyermekvállalásról?)

-Hogyan képzelitek el a családban betöltendő szerepeket? (Mi az elképzelésetek az egyenlőségről? A szülői szerepekről? A gyermeknevelés kérdésköréről? )

-És hogy mennyire érzitek jól magatokat egyáltalán egymás társaságában?

  1. Ha azt tapasztalod, hogy nem a megfelelő partnerrel vagy együtt, ne ragadj benne a kapcsolatban. Ne legyen az az illúziód, hogy majd te megváltoztatod őt, és ne is győzködd önmagad, hogy biztos túl kritikus vagy vele szemben. Ugyanakkor ne legyenek irreális elvárásaid sem és megugorhatatlan mércét se állíts fel a partner számára.

Ami rendkívül fontos, hogy ne elégedj meg egy olyan kapcsolattal, amelyben nem tudsz boldog lenni!

Es ha bármelyik részénél elakadsz a folyamatban, bátran fordulj a Párt-fogókhoz http://part-fogok.hu/, akik szakmai tudásukkal segítenek mind Önmagad feltérképezéséhez, mind pedig egy ideális társ megtalálásában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://part-fogok.blog.hu/api/trackback/id/tr807406496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.05.16. 18:18:02

Írj egy listáááát?!??!
Már elnézést, de mi ez? Hűtőgépvásárlás?
...
Ha már egyszer az oldalra keveredtem, akkor...
Háááát, ez mind szép és jó, de...
0. többünknek már leesett, hogy MINDIG a nő dönt... nekünk, pasiknak csak a vadászat/becserkészés illúziója marad... (kivéve a "négy kilences" pasikat, lásd később...)
1. a vonzalom két ember között alapvetően kémiai alapokon nyugszik, tehát itt a racionalitásnak (átgondolásnak, lista írogatásnak, stb.) - sajnos - nincs keresnivalója. Hiába bizonygatod józan ésszel a párkereső nőnek, hogy ebből meg abból az igényből vissza kellene venni... ha nem így van kódolva, nem fogja még csak megérteni sem, hogy miről szeretnéd meggyőzni... mert genetikailag van így kódolva... ösztönökkel nehéz vitatkozni...
2. A nők 99,99%-a (innen a "négy kilences") - előre kódolt kémiai/genetikai alapokon - olyan alfahímet (társaság központja, vezetőszerep, mindenki által megbecsült és kedvelt) keres, aki gazdag(!), sármosan/macsósan jóképű, magas (legalább 185cm), ha nem is kigyúrt, de sportosan szálkás/6-kockás hasú, szuperintelligens (min. 180-as IQ), rettentő jó humorérzékű, rosszfiú (de a csaj által minta családapává nevelhető)... Nem tudom, kihagytam valamit? Na, mindegy is... Ha ezekhez hozzávesszük a komoly társadalmi szerepvállalás pátoszát (pl. önkéntes állatmentő/katasztrófamentő...), akkor már Superman is belepirulna a piros bugyogójába... Csakhogy ezekből a "négy kilences" pasikból rettentően kevés futkározik és rettentően-borzasztóan sok nő (az igen-igen kevés extra jó nőtől "lefelé" a a mínusz végtelenig) ácsingózik rájuk... és itt utalok vissza 1. pontomra, hogy a racionalitás azt kívánná, hogy a nők többsége adjon lejjebb az igényekből és megtalálhatna egy olyan párt, akivel élete végéig boldogan/elégedetten élhetne... csakhogy szívügyekben nincs helye a racionalitásnak... (kivéve persze a gennyesen gazdagok szűk körét, lásd pl. Andy Vajna és Andy Vajnáné "héthatárra szóló szerelmét")
3. ha már "hűtőgépvásárlás, a "négy kilences" pasiknak olyan nagy a kereslete, hogy szinte bármit megtehetnek/megtesznek... és ez sokszor a tisztesség rovására megy... és itt a "válogatás" csak a kis rossz cselekedet a részükről...
süti beállítások módosítása