A tudatos társkeresés

A féltékenység gyökerei

2015/02/23. - írta: nagymenő

A féltékenység, akár a szerelem egy óriási erővel ható érzelmi megnyilvánulás, mely képes házasságokat, kapcsolatokat szétrombolni és olyan gondolatokra, cselekedetekre késztetni az embert, melyek korábban távol álltak tőle. A féltékeny ember mindent megtesz, hogy korlátozza társának a másik nemmel való kommunikációját, faggatózik, ellenőriz és nyomoz. Bizonyosságot akar szerezni partnere vélt vagy valós hűtlenségéről. A féltékeny személy gondolatai többnyire a megcsalás és a hűtlenség motívuma körül forognak, sok minden mást háttérbe szorítva - mondta Trencséni Zsuzsa, pszichológus.

A másik fél a „vádlott” ezzel szemben egy ideig védekezik, próbálja bizonyítani ártatlanságát, majd egy idő után ráunva az örökös magyarázkodásra többnyire még jobban befele fordul vagy ellenségesen reagál az őt ért vádakra. Ez tovább ronthat a helyzeten. Hogy ez a „játszma” milyen mértéket ölt, és hogy van-e valós alapja az egyik fél bizalmatlanságnak az persze nagyon eltérő lehet. Ami bizonyos, hogy a féltékenység egy olyan jelenség, mely egyik vagy másik oldalról, kisebb vagy nagyobb mértékben, de egészen biztos, hogy valamennyi embert megérint élete folyamán. A regények, tv-sorozatok, filmek, költemények kedvelt motívuma.

feltekeny.jpg

A világszerte elkövetett gyilkosságok körülbelül 15 %-a írható a féltékenység rovására. A házassági tanácsadókhoz forduló párok több mint egyharmada emiatt kér segítséget. De hogy honnan is gyökerezik e meghatározó jelenség, arra számos különféle elképzelés adódik. Akadnak, akik az egész emberiség közös múltjában keresik létrejöttének és fennmaradásának okát és vannak, akik az egyén élettörténetében, a korai kapcsolataiban és kötődésmintázataiban látják azt.

Vannak olyanok, akik egy adott párkapcsolat dinamikájából eredeteztetve vezetik le a féltékenység jelenségét, és sokan olyanok is, akik ezen belül, létrejöttének okaként a kapcsolat résztvevőinek valamilyen szempontból való egyensúlytalanságát tartják. Sokan úgy gondolják, hogy a féltékenység az olyan stabil személyiségjellemzőkkel van összefüggésben, mint például az önbizalomhiány, bizonytalanság és lelki instabilitás.

A féltékenységet véleményem szerint nem érdemes, és nem is lehet azonban csupán egy nézőpontból szemlélni, hisz olyannyira összetett jelenség, hogy még a pontos definiálására is többféle válasz lehetséges. A jelenség hasznos vagy kártékony voltáról meg különösképp nincsenek egységes nézetek még egy adott koron és kultúrán belül sem. Vannak, akik a féltékenységet természetes jelenségnek tartják, mely az igazi szerelem, az elköteleződés jele, és vannak, akik gyengeségként, betegségként tekintenek rá. Vannak átmenetek is, egy a témával foglalkozó szakember szavaival élve: „A féltékenység olyan, mint az erős paprika. Egy pici belőle fűszerezi a kapcsolatot. Túl sok azonban már éget.”

Önnek mi a véleménye a féltékenység szerepéről és okáról?

Féltékenységre szükség van, aki nem féltékeny, az nem is szeret.

Mit gondol, az alábbi okok közül melyek állhatnak a féltékenység mögött?

önbizalom hiány, kapcsolati egyenlőtlenség, gyermekkori élmény, kapcsolati gyengeség, személyiség probléma, korábbi negatív tapasztalat, szülői minta, kulturális minta,  általános bizalmatlanság, saját hűtlenségi vágy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://part-fogok.blog.hu/api/trackback/id/tr927207993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása