A tudatos társkeresés

Megfojtom!! Vagy inkább mégse?

2015/11/05. - írta: PártF

10 tipp arra, hogyan kezeld hatékonyan a párkapcsolati konfliktusaidat

parkapcsolati_konfliktus.jpgÉrezted már úgy, hogy meg bírnád fojtani a párod, annyira feldühít? Volt már olyan, hogy legszívesebben fenékbe rúgtad volna őt, annyira bosszantott a viselkedése? És megtörtént már, hogy leordítottad imádottad fejét, annyira kiakasztott egy-egy cselekedetével vagy beszólásával?

Megnyugtathatunk: ilyen és ehhez hasonló érzéseket a legtöbb ember, legyen az nő vagy férfi, átél a párkapcsolatában. Nem csoda, hogy nagyon indulatosak leszünk, amikor úgy érezzük, párunk megbántott egy-egy mondatával vagy a viselkedésével, sok esetben pont ez a harag jelzi, mennyire fontos nekünk ő, illetve az ő véleménye, hozzáállása. Tudjuk azonban, hogy az agresszió semmiképp nem eredményezhet tartós, boldog párkapcsolatot, pedig ez volna szinte minden ember egyik legfontosabb célja az életben. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet a párkapcsolati konfliktusokat hatékonyabban, a másik megbántása, és végső soron a kapcsolat megromlása nélkül kezelni, olvasd el 10 erre vonatkozó tippünket!

  1. Válassz egy a másik negatív megítélésétől mentes bevezető mondatot a közölnivalódhoz!

Mielőtt elkezdenél a párodnak arról beszélni, amit szeretnél a kapcsolatotokban megoldani, válassz egy semleges, a másik negatív megítélésétől mentes bevezető mondatot! Ha úgy gondolod például, hogy a párod nem veszi ki a részét eléggé a házi munkából, ne azt mondd, hogy „Soha nem csinálsz, itthon semmit!”, hanem pl. azt, hogy „Figyelj, át kellene gondolnunk, hogyan osszuk meg a házi munkát!” Ezzel mindjárt jelzed, hogy nem őt akarod szidni, hanem közös megoldásra törekszel az ügyben.

 

  1. Beszélj a problémával kapcsolatos érzéseidről!

Ha bánt valami a párkapcsolatotokban, beszélj arról, hogyan érint ez téged! Ha pl. rosszul esik neked, hogy a párod az utóbbi időben nem akar veled moziba-színázba menni vagy más szórakoztató programon részt venni, mondhatod ezt: „Drágám, olyan rossz érzéssel tölt el, hogy az utóbbi időben nem megyünk el együtt semmilyen programra. Úgy örülnék egy mozi vagy színházelőadásnak kettesben.” Az ilyen mondatokat hallva a párod sokkal szívesebben fog a kedvedben járni, mintha azt mondanád neki, hogy „Veled sehova nem lehet menni!”

  1. Jelezd, hogy megérted a párod érzéseit

Amikor a párod negatív érzéseit fejezi ki egy megnyilvánulásoddal vagy egy helyzettel kapcsolatban, jelezd a számára, hogy elfogadod azt, hogy őt kellemetlenül érintette a dolog. Ezt pl. így teheted meg: „Úgy látom, ez fájdalmat okoz neked, sajnálom, nem akartalak a véleményemmel megbántani.” Az ilyenfajta kommunikációval azt jelzed társadnak, hogy elismered a jogát az ő saját érzéseihez is, ez pedig jelentős mértékben csökkenteni fogja a konfliktusrendezés folyamatával szembeni ellenállását.

  1. Ha hibáztál, ismerd el!

Ha úgy érzed, hibáztál vagy megbántottad a párodat, egyszerűen csak ismerd el, és kérj bocsánatot, pl. így: „Ne haragudj, hogy a múltkori programválasztásnál nem vettem figyelembe a véleményed, ez nem volt szép tőlem, de annyira szerettem volna elmenni a koncertre, hogy fel sem tűnt, hogy neked nincs kedved hozzá.”. A párod egy őszinte bocsánatkéréstől valószínűleg csak jobban fog becsülni téged.

  1. Ne túlozz!

Ne mondj olyanokat, hogy pl. „Soha nem jössz haza időben, amikor színházba készülünk.”, miközben ez eddig mondjuk csak kétszer történt meg! A párod ezt nyilvánvalóan igazságtalannak fogja érezni.

  1. Ne térj el a tárgytól!

Adott konfliktus megbeszélése közben ne hozz fel régi sérelmeket, és ne vess fel újabb problémákat! Koncentrálj az adott probléma megoldására! Például ha a tévénézési szokásokon vitatkoztok, ne kezdj el a pénz beosztásáról beszélni! Azt egy másik időpontra halaszd! Ezzel elkerülheted a konfliktus fokozódását.

  1. Ne emeld fel a hangod!

Ha elkezdesz kiabálni, a másik is el fogja veszíteni a türelmét. Ha azt veszed észre, hogy felemelted a hangod, állj meg egy pillanatra, vegyél egy mély levegőt, kérj elnézést, és folytasd a mondandód most már normál hangerővel! Észre fogod venni, hogy a párod így sokkal inkább hajlandó végiggondolni a mondanivalód.

  1. Kérdezd meg, ő milyen megoldást javasol a probléma megoldására!

A párkapcsolat két emberből áll. Ami szerinted jó megoldás lehet egy konfliktus vagy probléma kezelésére, az nem biztos, hogy a másiknak is megfelelő alternatíva. Ha a párod bele is egyezik rövidtávon egy olyan megoldásba, amely számára kedvezőtlen, az valószínűleg nem lesz hosszútávon tartható vagy csak az ő kényelmetlensége-szenvedése árán, amely viszont könnyen alááshatja kapcsolatotokat. Ilyen mondatokat használva kérheted párod véleményét vagy javaslatát:Mit gondolsz, jó megoldás lenne ez? Mi a véleményed? Te hogyan gondolod megoldani ezt a problémát? Volna valamilyen ötleted?” Ezzel a fajta kommunikációval éreztetni tudod a pároddal, hogy fontos neked az, hogy az ő számára is megfelelő megoldás szülessen a konfliktusra.

  1. Kérj időt!

Ha kezded úgy érezni, hogy nem tudjátok kontrollálni a vitát, akkor kérj időt, ahogy az egy sportmérkőzésen is szokás, pl. így: „Nézd, úgy érzem, most ezt nem fogjuk tudni megoldani. Kérlek, halasszuk el ennek a megbeszélését holnapra, amikor már mindketten nyugodtabbak leszünk!” Ezzel a módszerrel sokkal nagyobb esélyetek nyílik a megállapodásra.

  1. Ha sikerült megoldanotok a konfliktust, fejezd ki e felett érzett örömödet!

Ha megoldottatok egy konfliktust vagy problémát, mondd el a párodnak, hogy mennyire örülsz annak, hogy olyan társad van, akivel mindent meg lehet beszélni, és aki higgadtan kezeli a párkapcsolati problémákat! Ez a fajta közlés arra fogja ösztönözni párodat, hogy máskor is szívesen meghallgasson, ill. hogy pozitívan álljon a kapcsolatotokban jelentkező nehézségek megoldásához. Mindez pedig végső soron tovább fogja erősíteni összetartozásotokat.

Sok sikert!

sikeres_konfliktuskezeles.jpg

Párt-fogók

Társkeresőknek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://part-fogok.blog.hu/api/trackback/id/tr448044004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása