A tudatos társkeresés

Milyen pasi kell a nőknek?

2015/07/06. - írta: TrencséniZsuzsa

abrandozo_no.jpgVajon mely tulajdonságokat említik a társkereső hölgyek, amikor azt kérdezzük tőlük, milyen férfit képzelnek el maguk mellett? Összeszedtük az elmúlt évek tapasztalatait, és most fellibbentjük a fátylat arról, mik a leggyakrabban áhított férfi tulajdonságok.

Általánosságban az a tapasztalatom a hozzánk forduló hölgyeknél, hogy egy hosszú lista van a fejükben a leendő társsal kapcsolatosan. A leendő társam legyen magas, jóképű, megfelelő egzisztenciával rendelkező, férfias, de érzelmeit kimutatni tudó, megbízható, hűséges.. stb. Van, akik konkrét listával állított be hozzánk. Ez persze fontos, hogy tudjuk, hogy mik az elvárásaink, milyen elképzeléseink vannak az ideális partnert illetően, de talán jobb, ha nem egy hosszú listával érkezünk meg az első randira, mely során kipipáljuk a teljesített kritériumokat, és mivel mind nyilvánvalóan nem lehetséges, már el sem jutunk egy második találkozóig. Mindemellett az igények és elképzeléseink megfogalmazása előtt azt gondolom, nélkülözhetetlen végiggondolni, hogy mi milyenek is vagyunk valójában. Hogy miért is fontosak ezek a szempontok számunkra, és hogy egyáltalán tényleg annyira meghatározóak-e. Hiszen hogyan is választhatnánk sikeresen, ha önmagunkat sem ismerjük kellőképpen? Ezért fontos az optimális (egészséges) önértékelés és a reális önismeret. Ismernünk kell, tehát, hogy kik is vagyunk valójában. Tudatosítani kell saját erősségeinket és hiányosságainkat. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen mintákat és értékeket hozunk abból a családból, ahol felnőttünk, és hogy milyen elképzeléseink vannak a párkapcsolati és szülői szerepekről. Érdemes feltérképeznünk, hogy hogyan fejezzük ki érzelmeinket pl. szeretetünket, hogyan kezeljük a konfliktusokat, és hogyan kommunikálunk. Fontos annak a tudatosítása is, hogy hogyan tudunk kötődni egyáltalán. Egyszóval mindenképpen ismernünk kell önmagunkat, saját személyiségszerkezetünket, értékeinket.

De visszatérve a hosszú listákhoz…

Végeztünk egy kis piackutatást itt a Párt-fogóknál, hogy melyek azok a külső vagy belső tulajdonságok, személyiségjegyek, amit a nők leginkább preferálnak.

Nézzük először a belső jegyeket, tulajdonságokat:

A dobogó első helyén a MEGBÍZHATÓSÁG áll. Ezt követi szorosan mögötte a HUMORÉRZÉK.  A harmadik helyen, közel azonos arányban több tulajdonság is osztozik. Ezek az  INTELLIGENS,  HATÁROZOTT, ÉS FÉRFIAS jellemzők. Amit még szintén sokan megemlítettek, az ÖTLETES, AKTÍV, KREATÍV, ÁPOLT és FIGYELMES jelzők.

ferfi_elkap_egy_not.jpg

☼MEGBÍZHATÓSÁG: Úgy gondolom, ez annyira egyértelmű, hogy miért is vágyunk arra, hogy bízhassunk párunkban, hogy ezt kár is bővebben kifejteni. Inkább térjünk rá a humorérzékre, ami közel azonos számú szavazatot kapott itt nálunk.

humoros_ferfi.jpg

☼HUMORÉRZÉK: A humorérzék szoros összefüggésben áll az intelligenciával, és a kreativitással, ami különösen a férfiaknál érvényesül. Az is jellemzőbb, hogy míg a férfiak többet alkalmazzák a humor eszközét mind a meghódítási fázisban, mind pedig később a kapcsolat során, addig a nők inkább a passzívabb, befogadó fél (itt is). Ez persze nem azt jelenti, hogy a férfiak a humorosabbak, de gondoljunk bele pl. a kabarék világába, hogy mennyivel több a férfi komikus, aki vicceket gyárt, szórakoztat. A férfiak ugyanakkor előnyben részesítik, ha egy nő vevő a humorra, ha értékeli, élvezi a férfi szóvicceit, ha tud felszabadult lenni, önfeledten nevetni.

☼INTELLIGENCIA: Miért is fontos egy nőnek, hogy intelligens legyen a partnere? Tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a magasabb IQ szoros összefüggést mutat az anyagi javakkal, a társadalmi státusszal, a gazdasági szempontból kedvezőbb jövőbeni kilátásokkal.  Lehet emiatt kritizálnia a nőket, de bizonyítottan evolúciós késztetés, hogy egy nő hosszú távú kapcsolat létesítés céljából olyan partnert keres, ahol a „magas státus”, „jó keresőképesség”, „jó anyagi kilátások” az „ambíció” jellemző, hiszen ezek a jegyek megfelelően jelzik azt, hogy a férfi képes részt venni az utódok felnevelésében. Természetesen itt sem arra akarok kilyukadni, „normális” jelenség, ha a nők a férfi pénztárcáját veszik szemügyre elsődlegesen.

☼HATÁROZOTTSÁG: „Az igazi férfi, jó, ha tudja, hogy mit akar az életben, hogy mit akar egy nőtől, és ez olyan helyzetekben is nyilvánuljon meg, hogy ne nekem kelljen kitalálni, hogy hova menjünk a randin, vagy milyen közös programokat szervezzünk.” mondta egy kliensem, amikor arról kérdeztem, hogy mit jelent számára a határozottság. „Irányítson, de azért ne elnyomjon!” hallani sokaktól, bár meg kell, hogy jegyezzem, hogy sokszor  a magukat munkahelyi közegben sikeresnek megélő, évek óta egyedül boldoguló, kifejezetten határozott nők mellett nem könnyű a férfi oldalról megfelelni ezeknek az elvárásoknak.
hagyomanyos_ferfi.jpg
☼FÉRFIASSÁG: Tapasztalataink szerint mind külsőségek tekintetében, mind pedig a férfi szerepek mentén egyértelmű elvárás a nők részéről a férfias férfi. „Legyen férfi a talpán!” Bárhogy is változzanak a nők és a férfiak életterei, bárhogy is mosódjanak össze és cserélődjenek fel a hagyományos férfi és női szerepek, amikor erről beszélek a kliensekkel, még egyetlen egy nőtől nem hallottam azt, hogy ne a hagyományos felosztást preferálná. Ettől független, azt persze sokszor tapasztalom a hozzánk fordulóknál, hogy maguk a nők nem adják át a terepet partnerük számára, inkább, ők próbálnak helyt állni hagyományos férfi szerepkörben is, így nehezen érezhetnek és viselkedhetnek a férfiak férfiként mellettük.

És, hogy mik a nők részéről felmerülő igények a férfiak külsejét illetően.. azt majd  a legközelebbi blogunkban részletezzük…

http://part-fogok.hu/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://part-fogok.blog.hu/api/trackback/id/tr507603116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.07.10. 21:59:48

Éééés, visszatértünk a "négy kilences" pasik világához! Mert a felsorolt jelzők és - főleg - a magyarázatuk pont ennek a "kaszt"-nak a pontos definiálása... ergo, a nők mégis ezeket keresik...
Kéretik a szerzőtársat/párt-fogó társat megkérdezni, vele átbeszélni az előző posztok valamelyikében már bővebben áttárgyalt és a szerzőpartner által nagggyon el nem ismert "négy kilences" pasik létezését és kiemelt helyét a női társadalomban...
Akkor most mégis?
És akkor mi legyen velünk, nem négy kilences pasikkal?
És TÉNYLEG érdekel a poszt 2. része...

Trencseni Zsuzsa 2015.07.11. 15:49:42

Kedves Fot L’ Mondo

Köszönöm szépen az írásodat, minden hozzászólás nagyon hasznos a számunkra. A blogban arról írtam, hogy amikor megkérdezzük a hozzánk forduló társkereső hölgyeket, hogy milyen férfit szeretnének maguk mellé, többnyire (ha nem is 99,99%-ban) ezek a szempontok állnak az első helyen, ami való igaz, hogy megfelel az evoluciós elvárásoknak. Ezzel szerintem egyetérthetünk. De miért is ne fogalmazhatnák meg ezen elképzeléseiket? Teljesen természetes, hogy vannak gondolataink, elvárásaink egy leendő partnert illetően. Soknak tűnik esetleg? Vagy helyenként ellentmondásos? Igen… esetenként mi is ezt tapasztaljuk.. de ezt írtam is a témát kifejtve. Mindemellett nem élesen lehatárolt kategóriáról beszélünk, hiszen a lelkiismeretesség, határozottság, nyitottság, stb. mind mind inkább egy dimenzió mentén képzelhető el, ahol annak mennyiségbeli mértékében térnek el ezek az egyes személyeknél. Ezért is fontos, hogy beszélgessünk a hozzánk fordulókkal, hogy egyáltalán mit értenek ezen elvárások alatt, és nem csupán egy kérdőívet töltetünk ki velük az igényeikről. És, hogy milyen okok húzódnak meg az általad magasnak tartott elvárás szint mögött? Az is egy fontos kérdés. Sokszor az önvédelem.. hogy ez által senkivel ne kelljen szorosabb kapcsolatba kerülniük… de erről is írtunk már korábban. És hogy aztán mi is történik ezekkel a "magas" elvárásokkal? Többnyire leadnak belőle. Van, hogy önmaguktól is változtatnak egy-egy preferált elváráson, de sokaknak külső, szakmai segítség, tudatos átgondolás kell ahhoz, hogy világosabban rálássanak önmagukra és párkapcsolati igényeikre. Számos olyan esetet látunk itt a Párt-fogóknál, mint például annak a hölgynek az esete, aki az első konzultáció során konkrét fényképpel jelent meg az ideális partnert illetően, ezt követően pedig figyelembe véve egy hosszú távú kapcsolat során fontos egyéb szempontokat is, immáron több mint egy éve olyan kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban él, ahol a férfinak köze nincs a korább fotón szereplő sármos férfihoz.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.07.12. 11:28:43

@Trencseni Zsuzsa: Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a válaszod! Értem és megértettem - asszem - a lényegét, bár... egyetlen dolog sajnos idekívánkozik. Rendben van, elfogadom, hogy a magas igények mögött az önvédelem áll(hat), mint elsődleges ok és azoknak, akik Hozzátok fordulnak nagy százalékban tudtok segíteni, hogy ez változzon. Csodás! Gratula! De TÉNYLEG!
Csakhogy, annak a pár tucat nőnek tudtok segíteni, akik elmennek Hozzátok és ezért, valszeg, pár tucat "nem négy kilences" férfi rettentő hálás (lesz) Nektek a tevékenységetek folyamán...
Viszont, a probléma ettől még nincs megoldva... Hiszen, itt egy komplex társadalmi problémáról van szó, ami fennáll és stabilan tovább él... sőt, intenzíven növekszik... Sajnos, nekem kívülről úgy tűnik, hogy a Ti tevékenységetek nem elegendő a trend megfordításához... ami komoly "elsivatagosodás"-hoz vezet... Vegyünk egy konkrét példát. A legutóbbi tanulmányaim olyan csoportban zajlottak ("sokad"-diploma), amely tagjainak a kb. fele nő volt... És túlnyomó többségük kifejezetten csinos/dögös... és lám, a legtöbbjüknek nem volt stabil párkapcsolata... ééééés, még ezeken belül is a nagyobb részük olyan volt, akinek még egyáltalán nem volt hosszútávú párkapcsolata (30-as nőkről van szó!!!)... A hivatkozott hölgyek mind intelligens, tanult, művelt, okos nők (húúú, ilyet is ritkán írok le... ;D), ergo vagy rájöhetnének maguktól is, vagy megtalálhatnának Titeket is... egyik sem fog megtörténni... és ezek - az amúgy csodás - hölgyek az "önvédelmi mechanizmusuk rabjaként" fogják leélni életüket... (Ne legyen így! Kívánom nekik és persze magamnak is... ;D)
Szóval, az általatok felvázolt probléma fennáll és nem nagyon látszik rá magoldás... mert a helyi szinten (Nálatok) működtetett korrekció nem működhet nagy léptékben... vagy legalábbis én nem látom, hogyan lenne lehetséges...
És, azért feszegetem ennyire a "női oldal" kérdését, mert arra már rájöttem - tapasztatalatokkal teli - életem során, hogy MINDIG a nő dönt... és a férfinak csak a "vadászat" illúziója marad... :( (persze, ide nem számítva az igen-igen szűk rétegű "négy kilences" pasik "dőzsölését" a választási lehetőségekben...)
(Egy kiszólás a történetből: azért, jómagam is megéltem már "ez-azt", benne - többek között - egy hét éves kapcsolattal...)

Trencseni Zsuzsa 2015.07.13. 13:49:23

@Fot L' Mondó:
Kedves Fot L’ Mondo!

Köszönjük szépen a hozzászólásod, az elismerő szavakat. Igazad van abban, hogy ez egy vékony szeletkéje az egész társadalomnak, akik hozzánk fordulnak, de minden erőnkön azon vagyunk, hogy a személyes tanácsadás mellett előadásainkkal, kis csoportos rendezvényeinkkel, minél több emberhez eljusson, amit mi képviselünk, hogy minél többeknek segíteni tudjunk. Ha bármi konkrét ötleted van, hogy hogyan működhet az elképzelésünk szélesebb kőrben is, szívesen fogadjuk!

Trencséni Zsuzsa
süti beállítások módosítása